ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Imate pitanje? Odaberite kategoriju i dobićete odgovore na najčešća pitanja.

Duracell

ČUVANJE

Show / hide

Kada treba da izvadim baterije iz svog uređaja?

Baterije treba izvaditi iz uređaja/opreme:

  • Kada uređaj neće biti u upotrebi nekoliko meseci
  • Kada su baterije istrošene (da bi se sprečila eventualna šteta od curenja baterija)
  • Kada se uređaj napaja kućnom naizmeničnom strujom
Show / hide

Kako da postupim sa baterijama koje su procurele u uređaju?

Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe.

Show / hide

Da li na baterije utiče temperatura?

Preporučujemo da baterije čuvate na sobnoj temperaturi i na suvom mestu. Ekstremno visoke ili niske temperature mogu smanjiti performanse baterija. Izbegavajte ostavljanje uređaja koji se napajaju baterijama na veoma toplim mestima. Osim toga, čuvanje baterija u frižideru nije neophodno, niti preporučeno.

Show / hide

Kako Duracell baterije utiču na životnu sredinu?

Tokom 1993. godine smo dobrovoljno eliminisali živu iz naših baterija. “Naše alkalne baterije se uglavnom sastoje od uobičajenih materijala, čelika, cinka i mangana, tako da ne predstavljaju opasnost za zdravlje ili životnu sredinu prilikom normalnog korišćenja ili odlaganja. Šta više, okrećemo se ekološkoj proizvodnji tako što smo izbacili PVC omote i zamenili ih kartonom sa visokim sadržajem vlakana i RPET (reciklirana PET plastika) blister ambalažom. Ovo je kompletno, održivo rešenje za ambalažu i jedna od najboljih zamena za PVC koja je danas dostupna na tržištu. Kao vodeći svetski proizvođač alkalnih baterija visokih performansi, prepoznali smo sopstvenu odgovornost da pomognemo u zaštiti životne sredine. Posvećeni smo dizajniranju, proizvodnji i distribuciji baterija na način koji uticaj na životnu sredinu svodi na najmanju moguću meru. Takođe učestvujemo u reciklažnom programu Call2Recycle, kako bismo osigurali bezbedne i pravilne postupke za recikliranje ili odlaganje baterija.”

Show / hide

Kako da obavim čišćenje nakon curenja baterija?

Pratite ove savete kako biste obavili čišćenje nakon curenja baterija: Radite u dobro provetrenoj prostoriji. Nosite kućne gumene rukavice i naočari. Koristite četkicu za zube ili pamučni štapić za uši da očistite električne kontakte na koje je procurela baterija. Pobrinite se da elektronski uređaj bude potpuno suv pre ubacivanja novih baterija. Da biste izbegli slčne probleme u budućnosti, sledite ove praktične savete:
Nemojte kombinovati baterije različitih proizvođača u istom uređaju.
Izvadite baterije iz uređaja koji se ne koriste.
Da biste očistili curenja iz sledećih tipova baterija, alkalnih, NiCAD i NiMH, možete koristiti rastvor napravljen od jedne kašičice borne kiseline i 3,78 litara vode ili tečnost napravljenu mešavinom jednake količine razblaženog sirćeta (ili limunovog soka) i vode (u odnosu 50:50).

Show / hide

Da li treba da izvadim baterije iz uređaja koji neću koristiti neko vreme?

Da. Izvadite baterije iz uređaja ukoliko ne planirate da ga koristite nekoliko meseci.

Show / hide

Da li baterije treba da čuvam u frižideru ili zamrzivaču?

Preporučujemo da baterije čuvate na sobnoj temperaturi, na suvom mestu. Ekstremno visoke ili niske temperature mogu smanjiti performanse baterija. Izbegavajte ostavljanje uređaja koji se napajaju baterijama na veoma toplim mestima. Osim toga, čuvanje baterija u frižideru nije neophodno, niti preporučeno.

Show / hide

Kako da odložim baterije?

Sve punjive baterije bi trebalo reciklirati. I druge vrste baterija takođe treba reciklirati. Pogledajte naš Odeljak za čuvanje i odlaganje baterija kako biste dobili sve informacije o ovoj temi.

Duracell Duracell

Kontaktirajte nas

Ne možete ovde da pronađete odgovor? Napišite nam poruku i dobićete odgovor u roku od 48 sati.

Kontaktirajte nas