ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Imate pitanje? Odaberite kategoriju i dobićete odgovore na najčešća pitanja.

Duracell

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Show / hide

Da li alkalne baterije mogu ponovo da se napune?

Mogu se puniti samo one baterije koje su označene posebnom nalepnicom „punjivo“. Bilo kakav pokušaj punjenja baterija koje nisu punjive može dovesti do pucanja baterija ili njihovog curenja. Preporučujemo vam da koristite punjive Duracell NiMH baterije. Ako za njihovo punjenje koristite neki od naših raznovrsnih punjača, moći ćete da ih punite više stotina puta.

Show / hide

KAKAV JE VAŠ ODGOVOR NA NEDAVNO NEZAVISNO UPOREDNO TESTIRANJE NAŠIH BATERIJA I BATERIJA DRUGIH BRENDOVA?

Duracell je brend br. 1 kada je u pitanju poverenje potrošača iz celog sveta. Merenje performansi baterija nije jednosmeran proces, jer na performanse utiče nekoliko parametara, a to su: karakteristike pražnjenja, napon, gustina energije, uticaj opterećenja i temperature, kao i rok trajanja. Tehnički bilteni koji se nalaze u Tehničkoj biblioteci pružaju detaljne informacije o svim tipovima baterija. Ispitivanje naših proizvoda u laboratorijskom okruženju (prema IEC metodologijama), zajedno sa istraživanjima korišćenja u stvarnom životu, osiguravaju da naše inovacije stalno oduševljavaju naše korisnike.

Show / hide

GDE MOGU DA KUPIM DURACELL PROIZVODE?

Direktno na stranici Duracell.rs Na svakoj stranici sa detaljima proizvoda možete pronaći e-trgovce na malo koji nude naše proizvode, kao i informaciju da li ih imaju ili nemaju na stanju. Veliki broj naših proizvoda takođe možete kupiti i na uobičajenim mestima, kao što su apoteke, pijace, robne kuće, prodavnice u skladištima, prodavnice kancelarijskog materijala ili prodavnice robe široke potrošnje.

Show / hide

DA LI IMATE NEKA TAKMIČENJA, PONUDE ILI NAGRADNE IGRE?

Sve naše promocije možete pronaći na ovoj internet stranici, u delu Promocije. Redovno posećujte ovu stranicu kako biste bili u toku sa najnovijim promocijama.

Show / hide

KAKO JE NASTAO DURACELL ZEKA?

Sve je počelo 1973. godine kada je razvijena inovativna advertajzing kampanja koja je imala za cilj da predstavi Duracell alkalne baterije kao značajno dugotrajnije baterije od običnih, jeftinih cink-karbon baterija. Tako je nastao maleni, ružičasti, pufnasti zeka, koji je uz napajanje Duracell baterijama nadmašio sve ostale u nizu živopisnih izazova.

Show / hide

DA LI SE ZEKA MOŽE KUPITI?

Nažalost, Duracell Zeka se ne može kupiti.

Show / hide

Kada treba da izvadim baterije iz svog uređaja?

Baterije treba izvaditi iz uređaja/opreme:

  • Kada uređaj neće biti u upotrebi nekoliko meseci
  • Kada su baterije istrošene (da bi se sprečila eventualna šteta od curenja baterija)
  • Kada se uređaj napaja kućnom naizmeničnom strujom
Show / hide

Kako da postupim sa baterijama koje su procurele u uređaju?

Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe.

Show / hide

Da li na baterije utiče temperatura?

Preporučujemo da baterije čuvate na sobnoj temperaturi i na suvom mestu. Ekstremno visoke ili niske temperature mogu smanjiti performanse baterija. Izbegavajte ostavljanje uređaja koji se napajaju baterijama na veoma toplim mestima. Osim toga, čuvanje baterija u frižideru nije neophodno, niti preporučeno.

Show / hide

Kako Duracell baterije utiču na životnu sredinu?

Tokom 1993. godine smo dobrovoljno eliminisali živu iz naših baterija. “Naše alkalne baterije se uglavnom sastoje od uobičajenih materijala, čelika, cinka i mangana, tako da ne predstavljaju opasnost za zdravlje ili životnu sredinu prilikom normalnog korišćenja ili odlaganja. Šta više, okrećemo se ekološkoj proizvodnji tako što smo izbacili PVC omote i zamenili ih kartonom sa visokim sadržajem vlakana i RPET (reciklirana PET plastika) blister ambalažom. Ovo je kompletno, održivo rešenje za ambalažu i jedna od najboljih zamena za PVC koja je danas dostupna na tržištu. Kao vodeći svetski proizvođač alkalnih baterija visokih performansi, prepoznali smo sopstvenu odgovornost da pomognemo u zaštiti životne sredine. Posvećeni smo dizajniranju, proizvodnji i distribuciji baterija na način koji uticaj na životnu sredinu svodi na najmanju moguću meru. Takođe učestvujemo u reciklažnom programu Call2Recycle, kako bismo osigurali bezbedne i pravilne postupke za recikliranje ili odlaganje baterija.”

Show / hide

Kako da obavim čišćenje nakon curenja baterija?

Pratite ove savete kako biste obavili čišćenje nakon curenja baterija: Radite u dobro provetrenoj prostoriji. Nosite kućne gumene rukavice i naočari. Koristite četkicu za zube ili pamučni štapić za uši da očistite električne kontakte na koje je procurela baterija. Pobrinite se da elektronski uređaj bude potpuno suv pre ubacivanja novih baterija. Da biste izbegli slčne probleme u budućnosti, sledite ove praktične savete:
Nemojte kombinovati baterije različitih proizvođača u istom uređaju.
Izvadite baterije iz uređaja koji se ne koriste.
Da biste očistili curenja iz sledećih tipova baterija, alkalnih, NiCAD i NiMH, možete koristiti rastvor napravljen od jedne kašičice borne kiseline i 3,78 litara vode ili tečnost napravljenu mešavinom jednake količine razblaženog sirćeta (ili limunovog soka) i vode (u odnosu 50:50).

Show / hide

Da li treba da izvadim baterije iz uređaja koji neću koristiti neko vreme?

Da. Izvadite baterije iz uređaja ukoliko ne planirate da ga koristite nekoliko meseci.

Show / hide

Da li baterije treba da čuvam u frižideru ili zamrzivaču?

Preporučujemo da baterije čuvate na sobnoj temperaturi, na suvom mestu. Ekstremno visoke ili niske temperature mogu smanjiti performanse baterija. Izbegavajte ostavljanje uređaja koji se napajaju baterijama na veoma toplim mestima. Osim toga, čuvanje baterija u frižideru nije neophodno, niti preporučeno.

Show / hide

Da li se Duracell punjač može koristiti za punjive baterije drugih proizvođača?

Da, Duracell punjači se mogu koristiti za punjenje drugih NiMH AA ili AAA baterija. Međutim, Duracell ne može garantovati kvalitet, bezbednost ili performanse baterija drugih proizvođača, tako da se preporučuje korišćenje Duracell punjivih baterija.

Show / hide

Da li treba da čistim ležište baterija?

Za najbolje performanse, održavajte kontaktne površine baterija i kontakte ležišta baterija čistim. Protrljajte ih gumicom za olovke ili čistom krpom prilikom svake zamene baterija.

Show / hide

Baterija se zagrejala u mom džepu. Da li je to normalno?

Ne, baterije ne bi trebalo da se greju kada se ne koriste. Na našoj ambalaži su odštampana upozorenja da potrošači ne smeju nositi ili čuvati baterije izvađene iz ambalaže u džepovima ili tašnama. Baterije mogu biti u kratkom spoju ukoliko su u kontaktu sa metalnim predmetima i mogu procuriti ili pući i tako izazvati telesne povrede.

Show / hide

Da li smem da rastavim bateriju?

Ne. Nemojte rastavljati baterije. Kada je baterija rastavljena, kontakt sa njenim komponentama može biti štetan i može izazvati telesnu povredu ili požar.

Show / hide

Da li vaše baterije sadrže živu?

Ne, sve verzije Duracell baterija su bez žive. Ponosni smo što smo još 1993. godine dobrovoljno prestali da koristimo živu u našim baterijama opšte namene (AAA, AA, C, D i 9V). Naše alkalne baterije se proizvode od uobičajenih materijala, čelika, cinka i mangana, tako da ne predstavljaju opasnost za zdravlje ili životnu sredinu prilikom normalnog korišćenja ili odlaganja. Sve naše baterije za slušne aparate se proizvode bez žive od januara 2011. godine, u skladu sa Zakonom o baterijama koje sadrže živu i punjivim baterijama (The Mercury-Containing and Rechargeable Battery Act).

Show / hide

Kako da postupim sa baterijama koje su procurele u uređaju?

Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe.

Show / hide

Da li je normalno da se Duracell NiMH punjive baterije zagrevaju prilikom punjenja?

Da, zagrevanje prilikom punjenja je normalno i za baterije i za punjač.

Show / hide

Moja baterija je bila mokra i sada je po njoj bela praškasta supstanca. Šta da radim?

U retkim slučajevima kada je baterija mokra ili prekrivena belom praškastom supstancom, izbegavajte rukovanje baterijom. Baterijom rukujte samo da biste je pravilno izvadili i odložili i odmah operite izložene delove tela i odeće sapunom i vodom. U slučaju eventualnog kontakta sa očima, odmah ispirajte oči tekućom vodom u trajanju od najmanje 15 minuta, a zatim odmah potražite medicinsku pomoć.

Show / hide

Moje dete voli da se igra baterijama. Da li je to u redu?

Mala deca ne bi trebalo da se igraju baterijama. Svrha baterija je da napajaju uređaje, a ne da se koriste kao igračke. Zapamtite, iako su baterije danas naširoko poznata i uobičajena stvar, one generišu prenosivu energiju tako što se u njima odvijaju snažne hemijske reakcije. Baterije se nikada ne smeju rastavljati, zloupotrebljavati, nepravilno koristiti ili tretirati kao igračke. Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe. Za potpunu bezbednost, deca koja koriste baterije moraju biti pod budnim okom odgovorne odrasle osobe.

Show / hide

Na mojim baterijama se nalaze kineska slova. Šta to znači?

Ta slova pokazuju da su baterije bez žive.

Show / hide

Na koju stranu ide + (plus), a na koju – (minus)?

Pažljivo pratite uputstva na svojoj opremi u vezi pravilnog ubacivanja baterija i pobrinite se da terminali za + (plus) i – (minus) budu pravilno postavljeni. OPREZ: Pojedini uređaji koji koriste tri ili više baterija mogu naizgled ispravno funkcionisati čak i kada jedna baterija nije pravilno postavljena; takva upotreba može dovesti do curenja ili pucanja baterije, a to može izazvati oštećenje opreme.

Show / hide

Da li smem da zapalim bateriju?

NIKADA nemojte zapaliti bateriju ili je ubaciti u vatru, jer u tim situacijama one mogu eksplodirati, pući i izazvati opasnost po bezbednost.

Show / hide

Zašto koristiti punjivu nikl-metalhidrid (NiMH) bateriju?

Brojni savremeni uređaji sa velikom potrošnjom, kao što su digitalne kamere, zahtevaju češću zamenu baterija nego što ste navikli – zašto onda ne koristiti Duracell NiMH baterije? One se mogu ponovo napuniti stotine puta. Duracell punjive AA baterije su idealno prilagođene za napajanje digitalnih kamera i drugih uređaja koji zahtevaju mnogo snage. Dostupne su i AAA baterije, koje su pogodne za male elektronske uređaje, kao što su MP3 plejeri i ručne igrice. Duracell punjive NiMH baterije i punjači vam nude kvalitet i pouzdanost koje i očekujete od kompanije Duracell kada je u pitanju dugotrajno i povoljno napajanje.

Show / hide

Kako funkcioniše baterija?

Baterije su naizgled jednostavne, ali iza njihove mogućnosti da isporuče upakovanu energiju stoji komplikovan elektrohemijski proces. Električna struja u formi elektrona počinje da teče u spoljnom kolu kada uređaj, kao npr. sijalica, bude upaljen. U tom trenutku, cink, materijal od kog je napravljena anoda, predaje dva svoja elektrona po atomu u procesu koji se zove oksidacija, a iza sebe ostavlja nestabilne jone cinka. Nakon što elektroni obave svoj posao napajanja sijalice, ponovo ulaze u bateriju na katodi, gde se kombinuju sa aktivnim materijalom, mangan dioksidom, u procesu koji se naziva redukcija. Kombinovani procesi oksidacije i redukcije ne bi mogli da se odvijaju u bateriji bez internog načina prenošenja elektrona nazad do anode, pri čemu se balansira spoljni strujni tok. Ovaj proces se postiže kretanjem negativnih jona hidroksida prisutnih u vodenom rastvoru koji se naziva elektrolit. Svaki elektron koji ulazi u katodu reaguje sa mangan dioksidom i pritom formira MnOO-. Zatim, MnOO- reaguje sa vodom iz elektrolita. Tokom te reakcije, voda se razdvaja, oslobađajući jone hidroksida u elektrolit i jone hidrogena koji se kombinuju sa MnOO- i formiraju MnOOH. Interno strujno kolo je zatvoreno kada joni hidroksida, nastali tokom ove reakcije na katodi, počnu da teku ka anodi u obliku jonske struje. Tamo se kombinuju sa nestabilnim jonima cinka, koji su nastali na anodi kada su elektroni prvobitno bili predati spoljnom kolu. Ovo proizvodi cink-oksid i vodu. Na taj način se zatvara kolo (što je neophodno da bi postojao konstantan tok elektriciteta) i napaja vašu baterijsku lampu.

Show / hide

Da li sve baterije traju isto?

Ne, različite baterije imaju različit rok trajanja i različito vreme pražnjenja, u zavisnosti od vrste i količine hemikalija korišćenih u njihovoj proizvodnji. Uporedite ovo sa kuvanjem obroka: Korišćenje različitih sastojaka i različitih količina utiče na to da obroci imaju različit ukus.

Show / hide

Šta je to alkalna baterija?

Duracell je pionir alkalnog mangan dioksid elektrohemijskog sistema, koji je osmišljen pre skoro 40 godina. Tokom 1960. godine, ovaj baterijski sistem je brzo postao popularan izbor dizajnera u stalno rastućoj oblasti potrošačke elektronike. Alkalne ili alkalne mangan dioksid baterije su imale brojne prednosti u odnosu na cink-karbon baterije, uključujući do 10 puta veći kapacitet u amper satima pri uslovima visoke, kontiunirane potrošnje. Osim toga, njihove performanse pri niskim temperaturama su superiorne u odnosu na druge konvencionalne baterije sa vodenim elektrolitom. Druge značajne prednosti su duži rok trajanja, bolja otpornost na curenje i superiorne performanse pri niskim temperaturama. Zahvaljujući svojoj efikasnijoj i bezbednijoj zaptivenosti, izuzetno su otporne na curenje i rđanje. Danas Duracell proizvodi 3 tipa alkalnih baterija: Ultra, Alkalne i Simply.

Show / hide

Šta se nalazi unutar baterije?

Baterije su male, ali ni najmanje jednostavne. One su veoma ozbiljno konstruisane elektrohemijske ćelije. U njima se hemijska energija pretvara u električnu kroz proces redukcije i oksidacije. Ovaj proces se odvija između 3 glavna dela baterije: anode, katode i elektrolita. Različite vrste baterija koriste različite materijale za ove delove. Izbor materijala za ove delove zavisi od njihove sposobnosti da odbijaju ili privlače elektrone, što je neophodno da bi došlo do pojave električne struje. Anoda se najčešće pravi od metala, katoda od metal oksida, a elektrolit je slani rastvor koji olakšava kretanje jona.

Show / hide

Ko je izmislio bateriju?

Preteču prvih baterija koje su korišćene širom sveta, odnosno cink-karbon bateriju, osmislio je Žorž Leklanše (Georges Leclanché) iz Francuske tokom 1860-tih godina. Anodu je bila napravljena od cinka i šipke od legure žive; što se tiče cinka, sastavnog dela anode u originalnoj bateriji Alesandra Volte (Alessandro Volta), pokazalo se da je on najbolji mogući izbor za ovu namenu. Katoda je bila napravljena od poroznog suda napunjenog smrvljenim mangan dioksidom i manjom količinom ugljenika. U ovu mešavinu je ubačena šipka od ugljenika koja je trebalo da se ponaša kao kolektor struje. I anoda i sud za katodu su bili potopljeni u tečni rastvor amonijum hlorida, koji se ponašao kao elektrolit. Sistem se zvao „mokra ćelija“. Uprkos tome što je Leklanšeova baterija bila robusna i jeftina, tokom 1880-tih godina je zamenjena unapređenom „suvom ćelijom“. Anoda je tada bila napravljena od cinkanog suda u kojem se nalazila ćelija, a za elektrolit se umesto tečnosti koristila pasta, pa se može reći da su današnje cink-karbon baterije gotovo istovetne ovim prvobitnim.

Show / hide

ŠTA SU ANODA, KATODA I ELEKTROLIT?

To su osnovne komponente baterija i predstavljaju istu stvar kao i kod drugih alkalnih baterija: Anoda je negativna elektroda koja se pravi od cinka. Katoda je pozitivna elektroda koja se pravi od mangan dioksida. Elektrolit je tečni rastvor koji omogućava kretanje jona između elektroda i pravi se od kalijum hidroksida.

Show / hide

DA LI DURACELL ULTRA I DALJE NUDI POWERCHECK™ NA SVIM TIPOVIMA BATERIJA?

Da, svaka Duracell Ultra baterija ima POWERCHECK™ na svakoj bateriji, osim na 9V baterijama. POWERCHECK™ je integrisana tehnologija za testiranje koja vam omogućava da uvek proverite koliko je snage preostalo u vašoj bateriji.

Show / hide

KOJA ALKALNA BATERIJA IZ PALETE VAŠIH PROIZVODA IMA NAJBOLJE PERFORMANSE?

Duracell Ultra je najsnažnija Duracell alkalna baterija koju u proseku koristi većina uređaja.

Show / hide

Da li Duracell NiMH punjive baterije mogu da koristim u svom uređaju?

Da. Dok god su odgovarajuće veličine, Duracell NiMH baterije možete koristiti u bilo kom uređaju, međutim Duracell preporučuje da konsultujete proizvođača uređaja kako biste proverili kompatibilnost. NiMH baterije su najbolje za uređaje sa velikom potrošnjom, odnosno, za uređaje kao što su digitalne kamere, koje uglavnom veoma brzo potroše alkalne baterije.

Show / hide

Da li Plus Power baterije mogu da koristim u svim uređajima?

Duracell Plus Power baterije pružaju stabilne performanse u svim vašim uređajima.

Show / hide

ZA KOJE UREĐAJE NE SMEM DA KORISTIM PUNJIVE BATERIJE?

Punjive baterije možete koristiti u apsolutno svim uređajima koji uobičajeno koriste alkalne baterije, osim ukoliko nije drugačije navedeno od strane proizvođača uređaja. Ne postoje nikakve smetnje u korišćenju punjivih baterija brendova koji nisu isti kao brend uređaja.

Show / hide

Da li se Duracell punjive baterije mogu puniti u bilo kom punjaču baterija?

Da, mogu se puniti u bilo kom punjaču, ali se preporučuje upotreba Duracell punjača zato što spadaju među najbezbednije proizvode u ovoj industriji.

Show / hide

Da li se Duracell punjač može koristiti za punjive baterije drugih proizvođača?

Da, Duracell punjači se mogu koristiti za punjenje drugih NiMH AA ili AAA baterija. Međutim, Duracell ne može garantovati kvalitet, bezbednost ili performanse baterija drugih proizvođača, tako da se preporučuje korišćenje Duracell punjivih baterija.

Show / hide

Da li Plus Power baterije mogu da koristim u svim uređajima?

Duracell Plus Power baterije pružaju stabilne performanse u svim vašim uređajima.

Show / hide

Kako da odložim baterije?

Sve punjive baterije bi trebalo reciklirati. I druge vrste baterija takođe treba reciklirati. Pogledajte naš Odeljak za čuvanje i odlaganje baterija kako biste dobili sve informacije o ovoj temi.

Show / hide

Zašto su Duracell baterije za slušne aparate drugačije od drugih baterija za slušne aparate?

Duracell baterije za slušne aparate su jednostavne za upotrebu, upakovane u praktičnu plastičnu kutiju i imaju izuzetno dugačak jezičak za lako postavljanje u uređaj.

Duracell Duracell

Kontaktirajte nas

Ne možete ovde da pronađete odgovor? Napišite nam poruku i dobićete odgovor u roku od 48 sati.

Kontaktirajte nas