ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Imate pitanje? Odaberite kategoriju i dobićete odgovore na najčešća pitanja.

Duracell

BEZBEDNOST

Show / hide

Da li alkalne baterije mogu ponovo da se napune?

Mogu se puniti samo one baterije koje su označene posebnom nalepnicom „punjivo“. Bilo kakav pokušaj punjenja baterija koje nisu punjive može dovesti do pucanja baterija ili njihovog curenja. Preporučujemo vam da koristite punjive Duracell NiMH baterije. Ako za njihovo punjenje koristite neki od naših raznovrsnih punjača, moći ćete da ih punite više stotina puta.

Show / hide

Da li se Duracell punjač može koristiti za punjive baterije drugih proizvođača?

Da, Duracell punjači se mogu koristiti za punjenje drugih NiMH AA ili AAA baterija. Međutim, Duracell ne može garantovati kvalitet, bezbednost ili performanse baterija drugih proizvođača, tako da se preporučuje korišćenje Duracell punjivih baterija.

Show / hide

Da li treba da čistim ležište baterija?

Za najbolje performanse, održavajte kontaktne površine baterija i kontakte ležišta baterija čistim. Protrljajte ih gumicom za olovke ili čistom krpom prilikom svake zamene baterija.

Show / hide

Baterija se zagrejala u mom džepu. Da li je to normalno?

Ne, baterije ne bi trebalo da se greju kada se ne koriste. Na našoj ambalaži su odštampana upozorenja da potrošači ne smeju nositi ili čuvati baterije izvađene iz ambalaže u džepovima ili tašnama. Baterije mogu biti u kratkom spoju ukoliko su u kontaktu sa metalnim predmetima i mogu procuriti ili pući i tako izazvati telesne povrede.

Show / hide

Da li smem da rastavim bateriju?

Ne. Nemojte rastavljati baterije. Kada je baterija rastavljena, kontakt sa njenim komponentama može biti štetan i može izazvati telesnu povredu ili požar.

Show / hide

Da li vaše baterije sadrže živu?

Ne, sve verzije Duracell baterija su bez žive. Ponosni smo što smo još 1993. godine dobrovoljno prestali da koristimo živu u našim baterijama opšte namene (AAA, AA, C, D i 9V). Naše alkalne baterije se proizvode od uobičajenih materijala, čelika, cinka i mangana, tako da ne predstavljaju opasnost za zdravlje ili životnu sredinu prilikom normalnog korišćenja ili odlaganja. Sve naše baterije za slušne aparate se proizvode bez žive od januara 2011. godine, u skladu sa Zakonom o baterijama koje sadrže živu i punjivim baterijama (The Mercury-Containing and Rechargeable Battery Act).

Show / hide

Kako da postupim sa baterijama koje su procurele u uređaju?

Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe.

Show / hide

Da li je normalno da se Duracell NiMH punjive baterije zagrevaju prilikom punjenja?

Da, zagrevanje prilikom punjenja je normalno i za baterije i za punjač.

Show / hide

Moja baterija je bila mokra i sada je po njoj bela praškasta supstanca. Šta da radim?

U retkim slučajevima kada je baterija mokra ili prekrivena belom praškastom supstancom, izbegavajte rukovanje baterijom. Baterijom rukujte samo da biste je pravilno izvadili i odložili i odmah operite izložene delove tela i odeće sapunom i vodom. U slučaju eventualnog kontakta sa očima, odmah ispirajte oči tekućom vodom u trajanju od najmanje 15 minuta, a zatim odmah potražite medicinsku pomoć.

Show / hide

Moje dete voli da se igra baterijama. Da li je to u redu?

Mala deca ne bi trebalo da se igraju baterijama. Svrha baterija je da napajaju uređaje, a ne da se koriste kao igračke. Zapamtite, iako su baterije danas naširoko poznata i uobičajena stvar, one generišu prenosivu energiju tako što se u njima odvijaju snažne hemijske reakcije. Baterije se nikada ne smeju rastavljati, zloupotrebljavati, nepravilno koristiti ili tretirati kao igračke. Iako većina baterija ne sadrži hemikalije koje oštećuju kožu, eventualne rane treba tretirati kao i sve rane nastale dejstvom hemikalija. Uvek pažljivo rukujte sa hemikalijama koje su procurele iz baterija. Hemikalije iz baterija ne smeju dospeti u blizinu očiju, niti se smeju progutati. Odmah se obratite lekaru ukoliko do ovoga ipak dođe. Za potpunu bezbednost, deca koja koriste baterije moraju biti pod budnim okom odgovorne odrasle osobe.

Show / hide

Na mojim baterijama se nalaze kineska slova. Šta to znači?

Ta slova pokazuju da su baterije bez žive.

Show / hide

Na koju stranu ide + (plus), a na koju – (minus)?

Pažljivo pratite uputstva na svojoj opremi u vezi pravilnog ubacivanja baterija i pobrinite se da terminali za + (plus) i – (minus) budu pravilno postavljeni. OPREZ: Pojedini uređaji koji koriste tri ili više baterija mogu naizgled ispravno funkcionisati čak i kada jedna baterija nije pravilno postavljena; takva upotreba može dovesti do curenja ili pucanja baterije, a to može izazvati oštećenje opreme.

Show / hide

Da li smem da zapalim bateriju?

NIKADA nemojte zapaliti bateriju ili je ubaciti u vatru, jer u tim situacijama one mogu eksplodirati, pući i izazvati opasnost po bezbednost.

Show / hide

Da li Duracell NiMH punjive baterije mogu da koristim u svom uređaju?

Da. Dok god su odgovarajuće veličine, Duracell NiMH baterije možete koristiti u bilo kom uređaju, međutim Duracell preporučuje da konsultujete proizvođača uređaja kako biste proverili kompatibilnost. NiMH baterije su najbolje za uređaje sa velikom potrošnjom, odnosno, za uređaje kao što su digitalne kamere, koje uglavnom veoma brzo potroše alkalne baterije.

Show / hide

ZA KOJE UREĐAJE NE SMEM DA KORISTIM PUNJIVE BATERIJE?

Punjive baterije možete koristiti u apsolutno svim uređajima koji uobičajeno koriste alkalne baterije, osim ukoliko nije drugačije navedeno od strane proizvođača uređaja. Ne postoje nikakve smetnje u korišćenju punjivih baterija brendova koji nisu isti kao brend uređaja.

Duracell Duracell

Kontaktirajte nas

Ne možete ovde da pronađete odgovor? Napišite nam poruku i dobićete odgovor u roku od 48 sati.

Kontaktirajte nas